Langharige-Weimaraners | of sables grey passion

Het begon allemaal zo’n twintig jaar geleden;

Wij hebben thuis altijd honden gehad en alhoewel het ‘gewone huishonden’ waren, waren het geen Labradors of Golden Retrievers. Mijn moeder hield wel van hondenrassen die niet zo alledaags zijn! Dit is mede een van de redenen hoe ik in aanraking ben gekomen net de Weimaraner, en de langhaar in het bijzonder. Ik wilde destijds heel erg graag een hond en besloot eerst eens uit te zoeken wat de mogelijkheden waren. Internet was er nog niet, dus ik kocht een boek en ging aan de slag. Een bezoek aan de Winner om de door mij geselecteerde hondenrassen in het ‘echt’ te gaan zien, hoorde daar natuurlijk bij.

Op de Winner kwam ik in aanraking met de Weimaraner vereniging en een aantal fokkers.
Na de Winner heb ik mij toen op de wachtlijst laten zetten voor een pup uit een nest van de Weimaraner Langhaar. Er waren toen zo’n 25 Langharen in Nederland en dus ook weinig nesten per jaar. Het eerste nest waar ik op de wachtlijst stond daar lukte de dekking niet. Het tweede had haast geen pups en tegen de tijd dat het derde nest zou komen, had ik vanwege prive omstandigheden geen tijd meer een pup op te voeden…….

Nu 3 jaar geleden veranderde ik van baan en ging 4 dagen werken en in de buurt… Op dat moment wist ik dat dit het moment zou zijn om een pup te kunnen opvoeden. Opnieuw via de vereniging kwam ik in contact met Robert Roks uit Rucphen. Hij had op dat moment zijn eerste nest liggen van precies 8 weken. Helaas,… alle pups waren vergeven. Uiteindelijk heb ik Robert en zijn vrouw Ineke toch kunnen overtuigen en mochten wij 3 dagen later onze ‘Sam’ gaan halen.

Kennel informatie

Op 23 augustus 2011 werd mijn kennelnaam aanvraag officieel gehonoreerd door de Raad van Beheer.

Ik wilde heel graag een kennelnaam met iets persoonlijks erin. Een kennelnaam, waarvan iedereen zou begrijpen hoe deze tot stand gekomen is. Een kennelnaam, die zou weergeven hoe ik in het leven sta. Een kennelnaam, die zou onderstrepen met welk gevoel ik in de toekomst hoop te gaan fokken. Een kennelnaam, die aan de hele wereld laat zien hoe onvoorwaardelijk veel ik van mijn hondjes houd. En hoe zielsgelukkig ik ervan word om samen met Sjerk deze ‘passie’ te mogen beleven…….

Ik hoop dan ook in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren om het ras, de Weimaraner langhaar, te kunnen verbeteren. Voor mij staan schoonheid en werklust hoog in het vaandel. Zowel Sam als Ties zijn beschikbaar als dekreu. Echter, alleen wanneer het nest gefokt zal worden conform de reglementen van de Weimaranervereniging (WSH) of de reglementen van het land van herkomst van de teef.

Herkomst

Geschiedenis
De Weimaraner behoort tot de oudste jachthondenrassen, maar is (gelukkig) nog niet zo bekend. Al helemaal de Weimaraner Langhaar niet.
Over de herkomst van het ras zijn de meningen verdeelt; een aantal van die meningen lijken aanneemlijk, terwijl weer andere verklaringen zeer speculatief zijn. In elk geval wordt de Weimaraner beschouwt als het oudste zuiver gefokte Duitse staande jachthondenras. De Fransen beweren, dat Frankrijk de bakermat van de Weimaraner is en wijzen daarbij op oude wandkleden en prenten, waarop een op een Weimaraner lijkende hond staat afgebeeld. Pas veel later, nadat het fokken aan het franse hof in verval was geraakt, zou het Hof van Weimar de taak hebben overgenomen. Pas hier zou de Weimaraner zijn naam hebben gekregen.

Het verhaal gaat, dat het hof van Weimar een lange tijd het alleen recht gehad zou hebben op het fokken en dat zelfs een Bismarck een hond geweigerd is. Na de val van het Duitse Keizerrijk verdween de Weimaraner praktisch van het toneel.Gelukkig is het ras in die tijd niet verloren gegaan en waren er toen ook liefhebbers, die het ras in stand hebben gehouden.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de interesse vanuit Engeland en de Verenigde Staten en heeft men veel moeite gedaan het in verval geraakte ras weer op niveau te krijgen.
De eerste twee (steriele) Weimaraners werden in 1928 naar Amerika geexporteerd. Tien jaar later kwamen daar nog een aantal bij, het eerste nest Weimaraners werd in 1939 geboren. De eerste Weimaraners die naar Engeland gingen, passeerden de grens in 1954. Zowel in Frankrijk, als in Engeland en Amerika beleefde de Weimaraner een nieuwe opkomst. De ‘Grey Ghost’ , zoals ze hem in Amerika noemen, niet alleen vanwege zijn kleur, maar ook vanwege zijn soepele katachtige gangen, was een opmerkelijke verschijning. Ook vanwege zijn all round kwaliteiten is andere jachthond als anderen.
De Fransen hebben de Weimaraner gebruikt als lopende hond, de Duitsers hebben ze afgericht en ingezet als staande hond.

De Weimaraner is een hond met temperament en een eigen wil; de Weimaraner heeft altijd het laatste woord. Dit eigen karakter, in combinatie met zijn temperament zorgt ervoor dat de Weimaraner een ‘zachte’ hand, maar zeer consequente opvoeding nodig heeft. Hij houdt ervan om in huiselijke kring te verkeren, hecht zich aan zijn baas en heeft een enorme ‘will to please’.
De Weimaraner heeft natuurlijk vanwege zijn temperament veel ruimte en beweging nodig. Een paar keer per dag een blokje om is niet voldoende. Hij moet enige keren per dag de gelegenheid krijgen om goed te kunnen rennen en zo zijn energie kwijt te raken.
Bent u hiertoe niet in de gelegenheid; begin dan niet aan een Weimaraner!

Rasinformatie

In Duitsland wordt de Weimaraner wel ‘Ein Kopfhund’ genoemd. Hij is een intelligente hond, maar wel een ‘met een kop erop’. Hij kan eigenzinnig zijn en zal zijn intelligentie niet altijd ten faveure van de eigenaar gebruiken.

De Weimaraner is een zeer aanhankelijke en fijngevoelige hond die bijzonder toegewijd is aan zijn baas en diens gezin. Hij reageert sterk op de gemoedstoestand van zijn baas en gedijt het beste bij een baas die hem opvoedt op basis van positieve bekrachtiging, waarbij de hond beloond wordt voor gewenst gedrag. De Weimaraner kan in het algemeen slecht tegen een harde aanpak. Aangezien hij doorgaans gemakkelijk op te voeden is, is dit ook absoluut onnodig. Als u hem consequent bijbrengt wat u van hem verlangt, zal hij u graag plezieren door te gehoorzamen.

De Weimaraner kan wat terughoudend zijn naar vreemden. Hij zal niet snel aanslaan bij normale geluiden in en om het huis. Pas wanneer hij het echt niet vertrouwt, zal hij zijn baas hiervan op de hoogte stellen door te blaffen. Het aanslaan bij gevaar kan bij sommige Weimaraners behoorlijk heftig worden. Dan vliegen de planten van de vensterbank iedere keer als er iemand langs het huis loopt, doordat de hond dwars door het raam de indringer wil verjagen.

De Weimaraner is een temperamentvolle hond die een grote beschermingsdrift heeft naar zijn baas en diens gezin. Hij wordt door zijn bazen vaak omschreven als: stoer met een klein hartje. Een beetje een ruwe bolster, blanke pittype dus.

Er zijn geen duidelijke karakterverschillen aanwijsbaar tussen de langhaar en de korthaar. Individuele verschillen tussen diverse honden zijn er natuurlijk wel, maar deze zijn niet toe te schrijven aan de vachtstructuur.

Opvoeding

De hoge intelligentie en het grote leervermogen van de Weimaraner kunnen een zegen zijn of een last. Wie de capaciteiten van zijn hond ten volle benut en hem veel mentale en fysieke uitdaging biedt, heeft een moordhond aan dit ras. Maar wie het met de opvoeding niet zo nauw neemt en de hond veel aan zijn lot overlaat, kan van een koude kermis thuiskomen.

De Weimaraner is een dominantiegevoelig ras. Met name de heren willen graag weten waar ze staan in de hiërarchie. Als u niet duidelijk leiding neemt, neemt uw Weimaraner(reu) het graag van u over.

De Weimaraner heeft zoals gezegd een consequente opvoeding nodig.Spreek voor u een pup in huis haalt met het hele gezin af wat de regels zijn voor de hond en zorg ervoor dat iedereen deze regels ook naleeft. Wat de hond op volwassen leeftijd niet mag, moet u hem ook niet toestaan als pup. Het is misschien heel vertederend als uw pup ’s morgens tegen u opspringt als u naar beneden komt. Als uw Weimaraner is uitgegroeid is dat echter niet meer zo’n gezellig ochtendritueel. Voor de hond is het onbegrijpelijk dat gedrag waar hij eerst voor beloond werd (pup springt op, baasje aait), later wordt bestraft. Zoals alle kortharige jachthondenrassen is de dunne vacht van de korthaar Weimaraner soms een zegen (tijdens warme eendenjachten in augustus en september) en soms een extra punt van aandacht. De korthaar Weimaraner met voldoende jachtpassie laat zich bij het werk niet belemmeren door de kou. Maar zijn voorjager doet er goed aan daar wel op te letten, door hem na zijn inspanningen goed af te drogen en een warm plekje te gunnen. Er zijn echter ook kortharen die hun ‘tere billetjes’ liever niet de koude, natte grond laten raken. Dat kan wat lastig zijn met de lig- en zitoefeningen op het trainingsveld. Een kleedje waarop hij deze oefeningen in de aanleerfase kan uitvoeren bij kou of nattigheid kan wonderen verrichten.

In de pubertijd van uw Weimaraner is het zaak om even goed de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het kan erop lijken of uw Weimaraner in deze periode alles vergeten is wat u hem daarvoor hebt aangeleerd. Gewoon de regels blijven bevestigen en hopen dat het snel overgaat! Veel Weimaraners kunnen in deze periode ook sloopgedrag vertonen, dit is echter tijdelijk!

Rasstandaard

Nam pretium turpis et arcu. Duis arcu tortor, suscipit eget, imperdiet nec, imperdiet iaculis, ipsum. Sed aliquam ultrices mauris. Integer ante arcu, accumsan a, consectetuer eget, posuere ut, mauris. Praesent adipiscing. Phasellus ullamcorper ipsum rutrum nunc.

> Lees meer

FCI Standaard

Nam pretium turpis et arcu. Duis arcu tortor, suscipit eget, imperdiet nec, imperdiet iaculis, ipsum. Sed aliquam ultrices mauris. Integer ante arcu, accumsan a, consectetuer eget, posuere ut, mauris. Praesent adipiscing. Phasellus ullamcorper ipsum rutrum nunc.

> Lees meer

Fokreglement

Nam pretium turpis et arcu. Duis arcu tortor, suscipit eget, imperdiet nec, imperdiet iaculis, ipsum. Sed aliquam ultrices mauris. Integer ante arcu, accumsan a, consectetuer eget, posuere ut, mauris. Praesent adipiscing. Phasellus ullamcorper ipsum rutrum nunc.

> Lees meer

Activiteiten met de Weimaraner

Zoals je hebt kunnen lezen is een Weimaraner een hond met veel energie en een ‘will to please’. Een Weimaraner is absoluut een ideale gezinshond mits hij/zij genoeg beweging en vertier krijgt. Het is niet per definitie zo, dat je perse met een Weimaraner jachttraining moet gaan volgen. Wel denk ik persoonlijk, dat een ieder ras een bepaald talent heeft en de hond het meest blij wordt van een training die aansluit bij zijn talent.

Ik heb geprobeert een indruk te geven van de trainings mogelijkheden met een Weimaraner. Er zal ongetwijfeld het een en ander ontbreken, wat ik natuurlijk graag hoor. Uiteindelijk is een website een ‘levend’ document en hoop ik regelmatig nieuwe foto’s, artikelen en resultaten etc. weer te geven….

Neem gerust contact op of laat een berichtje achter in het gastenboek……

Agility

Ook wel behendigheid genoemd, is een discipline van de hondensport vergelijkbaar met jumping in de paardensport. Er wordt een parcours uitgezet met een aantal hindernissen, welke de hond onder begeleiding van zijn begeleider moet nemen.

> Lees meer

Canicross

Canicross is een mooie term voor hardlopen met je hond, het liefst over een wat ruiger terrein.
Het is een sport die voor veel mensen en honden is weggelegd. Trainen kost niets en je hoeft nergens lid van te worden of zelfs maar aan mee te doen.

> Lees meer

Gehoorzaamheid

Bij het programma Gedrag & Gehoorzaamheid (G&G) ligt het accent op een hoge graad van gehoorzaamheid. Het programma kent vier niveaus: beginners, 1, 2 en 3, waarbij het hoogste niveau, G&G-3, overeenkomt met het internationale Obedience-programma van de FCI.

> Lees meer

Hulphond

Een hulphond is een hond die geleerd heeft een persoon met een beperking te helpen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, of in staat is bij bepaalde beperkingen de persoon vooraf te waarschuwen of het waarschuwen van hulpdiensten.

> Lees meer

Jacht

Wat heb je nodig bij jachthondentraining? In de eerste plaats een goede jachthond. Maar wat is een goede jachthond? Een hond die genetisch de juiste aanleg heeft. Zoals een waakhond waaks moet zijn, moet een jachthond jachtpassie hebben.

> Lees meer

Literatuur

Sam is echt een top langhaar Weimaraner. Hij is ontzettend lief voor mens en mede hond, heeft natuurlijk niet alleen maar ‘vrienden’. Inmiddels begrijpt hij goed dat wij bepalen hoe hij zich dient te gedragen. Sam is een gevoelige hond en dat is de reden dat hij nu (op zijn derde jaar) pas goed uit de verf komt. We zijn volop aan het trainen op het gebied van apporteer-, water- en veldwerk.