Hulphond

Een hulphond is een hond die geleerd heeft een persoon met een beperking te helpen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, of in staat is bij bepaalde beperkingen de persoon vooraf te waarschuwen of het waarschuwen van hulpdiensten.
Elke hulphond bezit een aantal basisvaardigheden.
Een hulphond is naast de praktische ondersteuning ook belangrijk op sociaal-emotioneel vlak. Binnen ons programma maken wij hier gebruik van.
Door een hulphond zijn mensen in staat een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden welke uitgaat van wat kan en niet de beperking centraal stelt.

Honden voor kinderen met een vorm van autisme. Een hond voor kinderen met autisme wordt getraind om zich geheel op het kind te richten. De hond biedt veiligheid en is op en top een maatje, die zich laat aaien en knuffelen, ook al gaat het misschien soms wat hard. Bij woede of angst zal de hond het kind juist opzoeken om het hierin te ondersteunen waardoor het kind steeds sneller zal herstellen van deze emotie en op termijn de aanvallen zelfs zullen doen verminderen
De speciaal getrainde relatie met de hond zorgt voor meer zelfwaardering bij het kind waardoor er makkelijker contacten gelegd kunnen worden buiten de veilige grenzen. De communicatieve vaardigheden kunnen worden vergroot doordat de hond het kind kan gaan stimuleren tot praten. Bij kinderen die de neiging tot weglopen hebben kan de hond het kind blokkeren en daardoor helpen stoppen en hem/haar weer in het hier en nu halen.

ADL-hond
De afkorting ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een ADL-hond is getraind om iemand met een lichamelijke beperking te assisteren bij allerlei handelingen in het dagelijks leven. Zo kan deze hulphond deuren openen, een liftknop bedienen, het licht aandoen, kledingstukken uittrekken en dingen van de grond oprapen.
Signaalhond
Een signaalhond wordt opgeleid voor iemand met een auditieve beperking en waarschuwt zijn baas voor allerlei geluiden. Zo reageert hij onder andere bij het geluid van een alarm, deurbel, wekker, magnetron of bij het huilen van een baby.
Seizurehond (seizure is Engels voor (epileptische) aanval)
De werkzaamheden van de seizure hond zijn gericht op het voorkomen van onveilige situaties en het alarmeren voor, tijdens of na een aanval. Het leven en werken met een seizurehond geeft meer zelfstandigheid, een groter gevoel van veiligheid en bewegingsvrijheid. De praktijk leert dat mensen met een seizurehond meer zelfverzekerd zijn of worden door het werken met hun hond. Deze hulphonden kunnen, indien nodig, de persoon na een epileptische aanval in een gewenste positie leggen. Na het inschakelen van hulp door op een noodknop te duwen gaat de hond bij de persoon liggen, om hem of haar gerust te stellen op het moment dat deze uit de aanval komt. De seizure honden houden de persoon waarmee ze samenleven de hele dag in de gaten. Ook kunnen ze medicijnen halen. We hopen dat ze ook leren aanvoelen wannéér hun baasje een epileptische aanval krijgt. Daarmee kan worden voorkomen dat mensen hard ten val komen als ze plotseling omvallen. Als de hond voelt dat er een aanval aankomt, kan hij het baasje bijvoorbeeld door hem aan te kijken waarschuwen rustig te blijven zitten.
Diabeteshulphond(hypohond)
Een diabetes hulphond wordt specifiek getraind in het tijdig signaleren en waarschuwen voor een aankomende probleemsituatie bij een té laag (hypo) bloedsuikerniveau door vroegtijdig te gaan blaffen, te huilen, te gapen of door de diabeet te gaan likken.Er is dan nog genoeg tijd om het bloedsuikerniveau te herstellen.
Hulphonden voor mensen met een psychiatrische aandoening
Deze honden kunnen bijdragen tot de verbetering van het welbevinden en de geestelijke gezondheid van mensen. Het leven en samenwerken met een hond geeft meer structuur, zorgt voor beweging, kan eenzaamheid bestrijden en sociaal contact bevorderen. Het leven met een hond brengt verantwoordelijkheidsbesef met zich mee en kan het gevoel van eigenwaarde vergroten. Belangrijk aspect bij het teamcoachingsprogramma is dat de zorg en het welzijn van de hond in overleg met het baasje goed gewaarborgd zijn.

Er zijn inmiddels succes verhalen over de Weimaraner als hulphond bekend. Het is natuurlijk niet het meest voorkomend ras in deze categorie.